OPDRACHT 4
Godsdienstverhaal
Eindtermen ICT
- 5. De leerlingen kunnen ICT gebruiken om eigen ideeën creatief vorm te geven.
- 7. De leerlingen kunnen ICT gebruiken bij het voorstellen van informatie aan anderen.
Leergebieden
- Ontwikkeling van het innerlijk kompas
- Ontwikkeling van initiatief en verantwoordelijkheid
- Sociaal-emotionele ontwikkeling
- Mediakundige ontwikkeling
- Rooms-katholieke godsdienst
Doelen
- IVoz1 Initiatief nemen. Een eigen idee, beweging, project of activiteit enthousiast en volhardend vorm en inhoud geven.
- IVoz2 Creatief denken en daarbij nieuwe paden durven bewandelen.
- IVzv4 Specifieke strategieën inzetten om vragen, opdrachten, uitdagingen en problemen efficiënt aan te pakken.
- IKid3 Zichzelf worden in verbondenheid met anderen.
- SEiv1 Zich inleven in anderen, andere standpunten en situaties, zonder de eigen identiteit te verliezen.
- MEmw1 Media enthousiast en positief aanwenden.
- MEge3 Mediacontent verwerken.
- MEge4 De audiovisuele bouwstenen van media herkennen, onderzoeken en hanteren.
- MEva1 Technische en instrumentele computervaardigheden ontwikkelen.
RKgs3 Openkomen voor de symboliek, geloofstaal , rituelen en vieringen in het leven van mensen op het ritme van het liturgisch jaar en deze mee beleven.
Uitleg opdracht
Voor de les van godsdienst, moeten de leerlingen op hun eigen manier het verhaal van Sint-Maarten verwerken. In plaats van dit verhaal klassikaal voor te lezen, steken we het in een ander jasje. De leerlingen maken eerst kennis met een filmpje over stop-motion. De leerlingen worden daarna verdeeld in groepjes van 4. Elk groepje krijgt een camera, lego, playmobil (paarden en mannetjes), plasticine, stukken stof, een werkplek, wit papier met stiften en het verhaal. Het is de bedoeling dat de leerlingen het verhaal samen met hun groepjes het verhaal in een stop-motion filmpje stoppen. Ze krijgen plasticine en wit papier voor de decoratie en bv, de achterkant van de set te decoreren. Ze krijgen lego en playmobil om de mannetjes duidelijk voor te stellen. Elk groepjes krijgt 1 filmcamera waarmee ze elke beweging die het mannetje zet fotograferen. De leerlingen zitten met 16 in een klas, ik heb dan 4 groepjes van 4. Dit lijkt me haalbaar om elk groepje in het oog te houden en bij te sturen waar nodig
Na deze verwerking, geven de leerlingen de geheugenkaartjes aan de juf. Het is NIET de bedoeling dat de leerlingen het volledige filmpje monteren met bv. achtergrondmuziek, dat behoort pas tot de doelen voor de 3e graad. De juf zet zelf alle foto's samen in een stop-motion filmpje. Hiervoor gebruikt ze Windows Movie Maker. Na afloop, of misschien tijdens de volgende les, maken we tijd vrij om de filmpjes aan elkaar te tonen. Voor de leerlingen behoort stop-motion volledig zelf in elkaar steken, nog niet binnen hun doelen. Tijdens de volgende les reflecteren we naar het verhaal van Sint-Maarten door te kijken naar de filmpjes. De leerlingen kunnen dan in eigen woorden uitleggen wat er gebeurde in het verhaal.
Het is de bedoeling dat de leerlingen zich inleven in het verhaal door de foto's te maken.
Voor een godsdienstles heb ik 100 minuten. Deze 100 minuten zouden voldoende moeten zijn.
Verantwoording
De leerlingen moeten vaak enkel maar luisteren naar een verhaal om er dan vragen over te kunnen beantwoorden. De leerlingen raken hierdoor sneller verveeld. Ik wil met deze opdracht, de kinderen het verhaal op een creatieve manier laten verwerken. Iets wat ze vaak niet verwachten bij een les godsdienst. Ik denk dat ik met dit lesonderwerp meteen een zeer enthousiaste klas heb om mee te werken. De leerlingen gaan het verhaal beter begrijpen door deze motivatie. Het zorgt voor een variatie en dat is belangrijk voor kinderen! Het duurt langer dan het verhaal voorlezen maar op deze manier blijft het verhaal hen veel beter bij!
De leerlingen mogen het filmpje misschien zelf niet monteren, ze hebben wel zelf het hele proces in handen. Ze maken zelf foto's, decors,... Ze proberen een zo creatief mogelijk foto's te maken met de materialen die ze hebben. Het is belangrijk dat de leerlingen met 4 samenwerken zodat alles vlot verloopt. De ene leerling tekent misschien al de achtergrond voor de volgende scène, de andere 2 maken de foto's, de laatste leerling is misschien al bezig met de plasticine van vorm te veranderen. Er zijn heel veel mogelijkheden. Samenwerking wordt dus bij deze verwerking gestimuleerd!
Ik werkte voor deze les rond de eindtermen 5 en 7:
- Eindterm 5 omdat de leerlingen volledige vrijheid krijgen over hoe hun filmpje in elkaar steekt. Welke poppetjes gebruiken ze? Vanuit welke stand trekken ze foto's? Hoeveel foto's maken ze? Hoe lang duurt hun verhaaltje?
- Eindterm 7 omdat ze ICT gebruiken om de andere leerlingen te tonen wat zij gemaakt hebben. Ze projecteren het filmpje op het Digibord.